Regeringen satsar miljarder på klimatet

2016-09-06 16:23  
Säkrare tågtrafik, koll på utsläppsrätter och satsning på cyklar. Det är tre av klimatsatsningarna som regeringen har aviserat. Foto: Alamy

Höstens budgetproposition innehåller klimatsatsningar som är historiska, enligt regeringen.

Statsminister Stefen Löfvén samt andra ministrar i S/MP-regeringen gläntade i dag på höstens budgetproposition. Flera nya förslag kring klimatarbete, fossilsfria resor och förnybar energi presenterades. Totalt beräknar regeringen att 12,9 miljarder kronor ska investeras.

Satsningarna som föreslås innebär enligt regeringen ”den största investeringsbudgeten på klimat- och miljöområdet i Sveriges historia”.

För att minska utsläppen av växthusgaser vill man ge 3,5 miljarder kronor till olika regionala och lokala initiativ. Dessa ska i sin tur locka till sig hälftenfinansiering från företag, kommuner, landsting och bostadsrättsföreningar. Om åtgärden lyckas skapas klimatinvesteringar i Sverige för cirka 7-9 miljarder kronor under 2015-2020, enligt finansdepartementet.

Medlen för supemiljöbilspremier fylls på med 700 miljoner kronor nästa år. De nuvarande uppges ha sinat på grund av den stora efterfrågan på elbilar.

Läs mer:

Läs mer: Premie för supermiljöbil redan slut

Cykelmiljön i städerna ska förbättras med stöd av 250 nya miljoner 2017 och 500 extra miljoner kronor 2018.

Nära 6 miljarder kronor ska förstärka arbetet med att driva och underhålla de svenska järnvägarna 2019-2020. En infrastrukturproposition för perioden 2018-2029 kommer snart att presenteras.

Järnvägsnätet ges också 200 miljoner kronor mer till insatser som gör det mer robust.

Läs mer:

Läs mer: Regeringen ångrar sig om skatt på solel

Dessutom införs en broms när det gäller att köpa och annullera utsläppsrätter från och med 2018. Åtgärden kostar 300 miljoner kronor per år fram till 2040.

Regeringen föreslår också att 500 miljoner kronor mer ska gå till klimatinvesteringar i utvecklingsländer framöver.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer