Rapport om Parisavtalet: ”Extremt osannolikt att målet nås”

2018-01-15 08:11  
Det kan blir svårt att nå Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål. Foto: TT

Parisöverenskommelsens 1,5-gradersmål blir allt svårare att nå. Världens länder måste agera nu, skriver forskare i en rapport där det beskrivs som "extremt osannolikt" att temperaturökningarna hålls så låga till år 2100.

I klimatavtalet som undertecknades av nästan 200 länder i Paris 2015 är målet att den globala uppvärmningen ska begränsas till "klart under" 2 grader Celsius och eftersträva att nå 1,5 grader. Men enligt ett utkast till en rapport, som ska presenteras för stats- och regeringschefer vid ett möte i oktober, är 1,5-gradersmålet snart inte längre inom räckhåll. För att målet ska vara möjligt att nå krävs det att världens länder agerar nu och gör stora ansträngningar för att minska koldioxidutsläpp och energiförbrukning.

Utan stora insatser och ansträngningar är det "extremt osannolikt att 1,5-gradersmålet är nått vid utgången av 2000-talet", står det i den 1.000-sidiga rapporten som hundratals forskare jobbat med.

Med nuvarande utveckling spår forskarna i rapporten att 1,5-gradersgränsen kommer att passeras redan någon gång under 2040-talet. Utsläppen av växthusgaser kommer redan om 10-15 år att ha passerat den gräns som skulle ha garanterat att målet kunde nås.

Läs mer: 15 000 forskare varnar mänskligheten: ”Det är ett uppenbart problem”

Rapporten om 1,5-gradersmålet har tagits fram efter påtryckningar från länder, exempelvis små önationer och länder i Asien med tätbefolkade floddeltan, vars hela existens kan hotas om snittemperaturen stiger 2 grader.

– Det finns en brytpunkt för när havsnivåerna stiger, mestadels beroende på smältande isar på Grönland och Antarktis, någonstans mellan 1,5 och 2 grader. Med 2 graders ökning kommer havsnivåerna bara fortsätta att stiga enligt våra modeller, säger Hans Joachim Schellnhuber, chef för Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (PIK), till AFP.

Läs mer: Forskare: Vill du rädda planeten? Skaffa färre barn

Den enda framkomliga vägen till 1,5-gradersmålet går enligt experter via "negativa utsläpp", på engelska känt som carbon capture, som innebär att man avlägsnar koldioxid från atmosfären och sedan använder den som bränsle eller lagrar den under jord. Men tekniken som krävs för att göra det i industriell skala finns inte i dag. En del experter tror att för stort fokus på 1,5-gradersmålet, och den teknik som krävs för att nå det, kan ta fokus från arbetet med att minska växthusgasutsläppen och skapa nya problem.

– För att nå en stabilisering på 1,5 grader är vi beroende av att ha teknik för "negativa utsläpp". 2-gradersmålet är möjligt att nå utan den, säger Michael Mann vid ESSC (Earth system science center) vid Pennsylvania state university.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer