Rapport: Fler miljögifter i Mälaren än i andra sjöar

2021-02-01 08:06  
En ny forskningsrapport har påvisat många miljöstörande ämnen i Sveriges tre största sjöar : Vänern, Vättern och Mälaren. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många miljöstörande ämnen har påvisats i Vänern, Vättern och Mälaren, visar en ny forskningsrapport som presenteras i dag av Sveriges Lantbruksuniversitet. Högst är halterna i Mälaren, rapporterar P4 Västmanland.

I ett drygt år har forskarna tagit prover med några månaders mellanrum i Sveriges största sjöar och intilliggande vattendrag och vattenverk och har bland annat hittat läkemedelsrester, rester av hormonämnen, koffein, nikotin, industriämnen, bekämpningsmedel och andra kemikalier.

Det handlar oftast om mycket små halter, men vid ungefär hälften av mättillfällena uppmättes halter av både hormoner och kemikalier som var högre än gränsvärdena för ytvatten.

Läs mer: Mikroplast driver dit vinden blåser

Proverna i Mälaren visar högre halter av de miljöstörande ämnena, vilket kan bero på den höga befolkningstätheten runt sjön och den mindre mängden vatten. Halterna i vattendragen är högre än i sjön.

– Nästa steg kommer att vara att undersöka hur ämnena påverkar människokroppen, säger forskaren Oksana Golovko till P4 Västmanland.

Petronella Uebel/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer