Programmerad vägg bryter ner kemikalier i luften

2016-08-26 06:00  

GRAFIK. En vägg med levande växter, mikrober och artificiell intelligens. Det är ett nytt recept som ska ge bättre luft inomhus.

I finska staden Jyväskylä hade Aki Soudunsaari kommit till en insikt: Naturen är smartare än en ingenjör när det gäller att skapa bra luft.

Han började därför tillsammans med Niko Järvinen skissa på en grön möbel där luftrenande växter skulle hållas levande med hjälp av artificiell intelligens och fjärrstyrd bevattning.

Resultatet är en intelligent grönvägg.

– Vi har undersökt över 60 olika sorters växter och så har vi programmerat en massa. Det har inte varit enkelt. Under 2011 dödade vi tusentals plantor under utprovningen, säger Aki Soudunsaari som grundat företaget Naturvention.

Bolaget har patenterat tekniken där inomhusluften sugs in genom växternas rotsystem där mikroberna bryter ner skadliga kemikalier. Den renade luften pumpas ut med hjälp av fläktar. Som bästa försäljningsargument uppger företaget att en 60 centimeter bred modul, som är standardväggen, renar luften lika mycket som 6 300 plantor.

– Det är mycket. Du märker skillnad när du kommer in ett rum där vår vägg finns – luften är friskare och bättre, säger Aki Soudunsaari.

Läs mer:

Läs mer: Solros och gräslök renar gift i gamla glasbruk

Styrelseordföranden Christian Aspegren berättar att det är svårt att mäta den totala mängden kemikalier i luften, utan man får mäta dem en och en.

– Statens Tekniska Forskningsanstalt i Finland har påvisat att alla de kemikalier som man undersökt bryts ner i vårt system. Därför drar vi slutsatsen att den totala kemikaliebelastningen sjunker, säger han.

Tillverkningen av den färdiga produkten sker för hand i en liten fabrik i Finland. Den har kapacitet för 5–10 väggar per dag, men det ska utökas med hjälp av nytt riskkapital.

I våras öppnade det finska bolaget ett kontor i Stockholm. Styrelseordförande Christian Aspegren leder etableringen.

– Ett av de följande stegen blir att förbättra designen. Svenska kunder ger mycket feedback och det räcker inte med att väggen ska rena luften. De vill att den också ska passa in med deras stil, säger han.

– Därför lanserar vi senare i höst nya produkter som helt kan anpassas till kundernas designkrav.

Läs mer:

Läs mer: Dagsljus högst på kontorsönskelistan

En av de första kunderna är hotellet Radisson Blu Waterfront i Stockholm. De har två väggar, varav en i ett konferensrum och en på kontoret.

– I huset har vi ett avancerat ventilationssystem som automatiskt anpassar mängden koldioxid i luften så det påverkas inte av växtväggen. Men vi har märkt att luften är annorlunda och lite friskare, säger hotellchefen Sam Holmberg.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Naturvention

Grundat: 2011.

Ort: Jyväskylä.

Anställda: 42

Gör: Vägg med levande växter som renar luften.

Aktuell: Etablerar sig i Sverige med eget dotterbolag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer