Preemraff diskuteras i regeringen

2019-07-02 09:57  
Preemraff diskuteras i regeringen. Foto: TT

Röster har höjts för att regeringen ska ta över ärendet med Preems kritiserade raffinaderiutbyggnad. Nu bekräftar miljödepartementet att diskussioner pågår.

Mark- och miljööverdomstolen gav för ett par veckor sedan prövningstillstånd till bland annat Naturskyddsföreningens överklagande. Och nu är tillståndsärendet för Preems raffinaderiutbyggnad i Lysekil under diskussion på högsta ort.

– Jag kan säga att underrättelsen diskuteras i regeringen, men i nuläget har jag ingen mer information, säger Hanna Hessling, pressekreterare för Isabella Lövin (MP).

Redan i mitten av juni skickade Naturskyddsföreningen in en så kallad underrättelse till regeringen om att de skulle ta över ärendet från Mark- och miljööverdomstolen. Även Naturvårdsverket har gjort regeringen uppmärksam på konsekvenserna av utbyggnaden.

Läs mer: ”Regeringen bör pröva Preemraff-utbyggnad”

– Det är de stora utsläppen av koldioxid, att de fördubblas enligt ansökan, som motiverar att detta är en sådan fråga som vi är skyldiga att underrätta regeringen om, säger chefen för Naturvårdsverkets industrienhet Karin Dunér till Bohusläningen.

Enligt miljöbalken kan regeringen ta över den juridiska prövningen i särskilda fall. Men regeringen prövar bara ett fåtal ärenden av det här slaget. Karin Dunér är tydlig med att beskedet till regeringen inte ska ses som ett ställningstagande i sakfrågan.

Tillståndet om utbyggnad har även överklagats av omkring hundra privatpersoner.

Mer om: Preem Raffinaderi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer