Preem räknar ner kritiserat utsläpp

2019-10-14 12:06  
Foto: Thomas Johansson/TT

Preem håller på att omarbeta sin ansökan om att få bygga ut raffinaderiet vid Lysekil i Bohuslän. Enligt de nya planerna kommer utsläppen av koldioxid från anläggningen att bli betydligt mindre än man tidigare beräknat.

Det handlar om en minskning från maximalt 3,4 miljoner ton koldioxid per år i Preems ursprungliga ansökan till 2,2 miljoner ton i den nya versionen, uppger P4 Väst.

Det skulle fortfarande vara en ökning från de 1,6 miljoner ton koldioxid som släpptes ut från raffinaderiet 2018 – men en väsentligt mindre ökning. Bland orsakerna till detta nämns att utbyggnaden görs på ett annat sätt, och att Preem planerar använda teknik för att fånga in koldioxid.

Utbyggnaden, som bland annat görs för att bättre ta hand om restprodukten tjockolja, har godkänts av mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Men beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, dit Preem nu ska inkomma med en svarsskrivelse.

Den beräknade fördubblingen av raffinaderiets koldioxidutsläpp har fått mycket kritik, vilket lett till att regeringen själv vill pröva ärendet. En förhandling ska hållas på vanligt sätt i överdomstolen i början av nästa år, men beslutet tas av regeringen.

Mer om: Preem Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer