Politisk majoritet för att skydda värdefull skog

2018-06-20 07:13  
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

Direktiven för den statliga skogsjätten Sveaskog bör ändras för att tydliggöra att områden med höga naturvärden inte får avverkas.

Det anser en majoritet av riksdagspartierna enligt en enkät, kallad Skogskompassen, om skogspolitiken som Världsnaturfonden (WWF) genomfört bland partierna.

”Skogskompassen visar att det nu finns en politisk majoritet för en översyn av Sveaskogs ägardirektiv”, säger Linda Berglund, skogsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som vill ändra ägardirektiven.

De svarar att de vill att direktiven tydligt anger att staten ska vara ett föredöme genom höga naturvårdsambitioner för den brukade skogen och genom att tydligt inskärpa att områden med höga naturvärden ska undantas avverkning.

 

Mer om Treesearch

De som är inblandade i Treesearch är från högskolesektorn: KTH, Chalmers och Linköpings universitet, Mittuniversitetet, Lunds universitet. Från industrin är det Billerud Korsnäs, Stora Enso, Holmen, SCA, Svea skog, Södra, Tetra Pak, Neste, Ahlström-Munksjö, Vinnova/BioInnovation samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Mer om: Skog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer