Plaststopp och bilutsläpp spikade i EU: ”Hejdå, onödiga plasten”

2019-03-28 08:45  
Sugrör i plast förbjuds i EU. Foto: Manfredrichter/Pixabay

Hårdare utsläppskrav på moderna personbilar och kampen mot engångsplast kan nu föras till handlingarna i EU sedan EU-parlamentet definitivt spikat två av vinterns viktigaste klimatuppgörelser.

"Nu vinkar vi hejdå till den onödiga engångsplasten. Det här är ett väldigt bra beslut för miljön eftersom sju av de tio vanligaste skräpen i strandnära miljöer och hav är plaster", säger svenske ledamoten Fredrick Federley (C) i ett glatt SMS sedan parlamentet röstat igenom plaståtgärderna med 560 röster mot 35.

Nästan lika stora segersiffror, 521 mot 63, fick beslutet att minska koldioxidutsläppen från nya bilar med 37,5 procent och för nya skåpbilar med 31 procent till år 2030 jämfört med 2021.

Läs mer: Ny jätteanläggning kan sortera Sveriges alla plastförpackningar

"Jag är glad över att kraven nu höjs, men vi hade kunnat komma betydligt längre", säger svenske Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.

Båda uppgörelserna gjordes i vintras efter förhandlingar mellan EU-parlamentet och EU:s medlemsländer.

Mer om: Plast EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer