Plastpåse hittad på botten av Marianergraven

2018-05-14 13:03  
Världens djupast belägna plastpåse har hittats på botten av Marianergraven i Stilla havet. Foto: The Ocean Cleanup Foundation

Världens djupast belägna plastpåse har hittats på botten av Marianergraven i Stilla havet.

På ett djup av 10.898 meter har forskare via bilder som tagits vid dykningar kunnat se hur plastskräp breder ut sig i haven, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Marine Policy.

Upptäckten visar att plast tar sig även till de djupaste platserna i världen. Marianergraven är världens djupaste djuphavsgrav och ligger 11.034 meter under havsytan.

Studien baseras på stillbilder och rörliga bilder från 5.010 dyk i haven genomförda sedan 1983 som forskarna har gått igenom.

Läs mer: Så mycket plast flyter omkring i haven

Plast var den enskilt största delen av skräp som observerades, och inom plastkategorin utgjorde plastpåsar den övervägande delen. Annars observerades gummi, metall, trä och tyg.

Sammanlagt upptäcktes 3.425 skräpföremål som människan skapat, varav 33 procent var plast. Av detta plastskräp var i sin tur 89 procent engångsförpackningar.

Mer om: Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer