Plast-vd:n: ”Plast är redan väldigt hållbart”

2018-10-18 06:00  

Sveriges enda tillverkare av polyeten anser att fossilbaserad plast har en viktig roll att spela även i framtiden.

Borealis är Europas näst största tillverkare av polyeten och polypropen, och den enda svenska tillverkaren av polyeten. Företagets plast är i dag helt fossilbaserad.

Läs också våra andra två artiklar om plastkonsumtion:

Läs mer: Så vill de stora svenska varumärkena ersätta plasten

Läs mer: Industrin: Det här gör vi för att hitta alternativ till plasten

Borealis Sveriges vd Anders Fröberg säger att materialet har viktiga miljöfördelar. Plast kan till exempel bidra till att reducera produkters vikt. Om en bil kan bli lättare kräver den också mindre bränsle, förklarar han.

– Vi tycker naturligtvis att plastanvändningen redan är väldigt hållbar och att den gör nytta, säger Anders Fröberg.

Läs mer: Industrin: Det här gör vi för att hitta alternativ till plasten

Borealis har tidigare undersökt möjligheterna att tillverka biobaserad plast, tillverkad av lignin från svensk skogsråvara. Det har inte blivit av än. En orsak är att kostar mycket pengar och skulle kräva stora investeringar från skogsindustrin och Borealis.

– Utmaningen är att hitta betalningsviljan och affärsmodellerna, så att det går att räkna hem. Vi jobbar på det, men det snabbaste sättet vi kan bidra är att använda mer återvunnet material i våra processer, säger Anders Fröberg.

Vill öka återvinningen

Att använda återvunna material är något relativt nytt för Borealis. Bolaget har köpt upp två företag, varav det senaste i somras, som tillsammans kan återvinna 100 000 ton plast per år. Det motsvarar 2,5 procent av Borealis totala produktion, en siffra som enligt företagets svenska vd kommer att öka.

– Det finns också ett ökat tryck från varumärken och kunder att göra produkter av återvinningsbara och av återvunna material, säger Anders Fröberg.

Var tror du att vi kommer att vara i plastfrågan om 10 år?

– Jag tror att vi kommer att ha en lite mer balanserad syn på plast. Jag tror också att vi har blivit otroligt mycket bättre på att återvinna plast och använda den i cirkulära flöden.

Borealis

Borealis producerar upp till 620 000 ton eten och propen i en krackeranläggning i Stenungsund. Har även en polyetenanläggning. Cirka 1 000 anställda i Stenungsund, och är det största av kemi- och industriföretagen på orten. Här finns en av Sveriges största industrihamnar.

Ägs av Borealis Group, med huvudkontor i Österrike och 6 600 anställda i 120 länder. Ägs till 64 procent av ett statligt investmentbolag i Förenade Arabemiraten.

Ania Obminska

Mer om: Borealis Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer