Permafrosten allt mer hotad

2019-01-17 08:11  
Permafrosten har blivit varmare, enligt en färsk studie. Foto: TT

Permafrosten på jorden har blivit allt varmare det senaste årtiondet, enligt en ny studie. Risken har ökat att betydande områden kommer att smälta och bidra till den pågående klimatuppvärmningen.

– Det kan handla om att vi inte har någon permafrost kvar på många ställen i slutet av det här århundradet, exempelvis i Sverige, säger Britta Sannel, forskare vid Stockholms universitet och en av deltagarna i studien.

Merparten av världens permafrost finns i Arktis och Antarktis där den binder stora mängder kol. Om den skulle tina frigörs koldioxid och metan som letar sig upp i atmosfären.

I studien, som publiceras i Nature Communications, har Sannel och kollegor från flera olika länder sammanfattat mätresultaten från 150 borrhål runtom på jorden, i områden med permafrost.

Läs mer: Så måste vi äta för att rädda jorden

Granskningen visar att temperaturen i permafrosten stigit med i genomsnitt 0,3 grader mellan 2007 och 2016. Orsaken är i första hand stigande lufttemperaturer.

Detta är allvarligt för eftersom snittemperaturerna i permafrosten i ytterkantsområdena ligger strax över 0 grader.

– Där är risken stor för att frosten ska smälta även vid små förändringar, säger Sannel.

Hon påpekar att avsmältning redan ägt rum i flera områden, bland annat i Sverige och i västra Alaska.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer