Oväntat höga halter mikroplast i Växjös badsjö

2019-05-07 09:30  
Naturvårdsverket tror att läckage från granulat från konstgräsplanern är en bovarna. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT

Oväntat höga halter av mikroplast - små millimeterstora partiklar från olika plaster - har hittats i Växjösjön. Plasten tros komma från gummigranulat som i flera år använts för att toppdressa Växjös kommuns fotbollsplaner av konstgräs, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Enligt Naturvårdsverket utgör läckage från granulat från konstgräsplaner en av källorna till mikroplast i svenska vatten. En av dem som hittat mikroplasterna i nytagna prov är Charlotte Parsland, kemist på Linnéuniversitetet, som reagerar på de höga nivåerna.

– Det visar förvånansvärt höga halter av mikroplast. Vi har under en kurs på Linnéuniversitetet gjort en liten experimentell studie. Vi höjde på ögonbrynen när vi såg våra resultat, jämfört med vad som är gjort tidigare i svenska insjöar, säger hon till SVT.

Mer om: Mikroplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer