Östersjöns kust fick en glad sommar

2017-05-05 14:56  
Sture Hansson och Ulf Larsson, forskare vid Stockholms universitet med båten de använder för provtagning - en ombyggd Nordsjö 33:a. Foto: Ada Fredelius

Förra årets sommar var ovanlig, och medförde positiva vindar för Östersjön. Men vad de långsiktiga effekterna blir är oklart.

Varje år utför forskare från Stockholms universitet, SU, mätningar av vattenkvaliteten vid Östersjöns Svealandskust. Förra årets sommar bjöd på ovanlig stort uppvällning av syrerikt vatten. Det konstaterar Svealands vattenvårdsföbund som bekostar mätningarna i sin rapport om sommarens resultat.

– Det är positivt för syreförhållandena i Östersjön, uppvällningen för med sig mycket syrerikt vatten som hjälper till att syresätta området, förutsatt att det är tillräckligt salt.

Det säger Ulf Larsson, docent i systemekologi vid SU, som tillsammans med kollegan Sture Hansson genomförde mätningarna längs med kusten.

– Det har varit ont om riktigt salta inflöden i flera år, säger han.

Orsaken till det stora flödet av syrerikt vatten var starka vindar som fick ytvattnet att strömma ut mot havet, så att vatten på djupare nivå kunde välla upp. Enligt rapporten var fenomenet extra utbrett i augusti, när vatten som var syrerikt, men också hade hög halt fosfor strömmade upp.

Läs mer:

Läs mer: De mäter hur kustvattnet mår

Ulf Larsson påpekar att länderna runt Östersjön alla arbetat med att dra ner på sina utsläpp.

– Från svensk sida har vi skurit ner väldigt mycket, vi släpper knappt ut någon fosfor. I kustområden där vi gjort åtgärder och minskat fosforbelastningen syns också förbättringar. säger Ulf Larsson.

Men på djupet märks ännu inga större förändringar, trots att belastningen av fosfor och andra utsläpp minskat. Ulf Larsson påpekar vikten av fortsatt provtagning för att få en klar bild av utvecklingen.

– Det här är saker som man inte har full kontroll över, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Östersjön

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer