Osäkerhet kring mörkret i Stockholm

2017-10-17 11:16  
Solen gick åtminstone i teorin upp klockan 07.30 – men över en timme senare var det fortfarande nattmörkt över huvudstaden. Foto: TT

Det var ovanligt mörkt när stockholmarna vaknade i dag. Efter viss osäkerhet tror sig SMHI nu veta vad mörkret berodde på.

(Uppdaterad)

"Vart tog solen vägen? (famous last words.)", frågade sig journalisten Lisa Magnusson på Twitter strax före klockan nio på morgonen.

Hon var inte ensam i Stockholmsområdet om att undra det. Solen gick åtminstone i teorin upp klockan 07.30 – men över en timme senare var det fortfarande nattmörkt över huvudstaden.

"Har solen tänkt att gå upp i dag eller?", undrade advokaten Sanna Bergheim på Twitter.

På SMHI i Norrköping vet man inte säkert vad som orsakat fenomenet som skapat nattångest i 08-området.

– Troligtvis är det de mörka åskmolnen som gör att det känns som att det är mörkare än vad det normalt kanske är vid den här tiden på morgonen. Det är ganska ovanligt att vi har den här typen av åska så här sent på säsongen, säger meteorologen Therese Gadd.

– Många kan nog uppleva det som att är lite domedagslikt när det blir så här mörkt.

Senare under förmiddagen har SMHI kommit fram till vad mörkret och den gula tonen sannolikt beror på.

Luft från västra Sahara

Luften som ligger ovanför oss nu låg för en vecka sedan över västra Sahara. Den har sedan vandrat norr ut via Spanien och Portugal.

– Det har varit ovanligt tjocka moln och solen står lågt. Men vi har tittat på om det varit några partiklar inblandade och varifrån dessa kommer ifrån. Sannolikt är det partiklar från bränder i södra Europa, säger Weine Josefsson, klimatolog på SMHI till Ny Teknik.

För en timme sedan rapporterade även piloter som flugit in över Sverige brandlukt.

– Då blir de ju givetvis oroliga, men den kom från luften och molnen.

Är det här ett vanligt fenomen?

– Nej det förekommer inte så ofta, det händer då och då och får man märkligt färgat solljus beror det ofta på skogsbränder.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt