Oro för kolpartiklar i gravidas moderkakor

2018-09-18 08:06  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Luftföroreningar kan påverka fostret via mammans blodomlopp. Det befarar forskare i Storbritannien som hittat kolpartiklar i gravida kvinnors moderkakor.

Tidigare studier har visat att det finns en koppling mellan luftföroreningar och en rad negativa hälsoeffekter på gravida kvinnors foster. Det handlar bland annat om tidig födsel, låg födelsevikt, spädbarnsdödlighet och andningsproblem i barndomen.

Nu kan forskare vid Queen Mary University i London addera ytterligare kunskap på området –för första gången har man hittat bevis på kolpartiklar i gravida kvinnors moderkakor, rapporterar Euronews.

Läs mer: Mammors hjärnor kan föryngras vid barnafödsel

Londonbor

"Våra resultat är ett första bevis på att inhalerade partiklar i luften kan ta sig från lungorna in i blodomloppet och sedan nå moderkakan", säger Norrice Liu, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien bygger på mikroanalyser av totalt 3|500 så kallade makrofagceller från fem moderkakor från icke-rökande kvinnor som bor i London och som alla genomgått planerade kejsarsnitt.

Läs mer: Allt fler kvinnor föder barn efter 49

I 60 av makrofagcellerna, som är en del av immunförsvaret, hittade teamet sammanlagt 72 små svarta prickar. Forskarna tror att det handlar om kolpartiklar, eftersom utseendet stämmer överrens med de kolpartiklar som tidigare studerats i makrofagceller i luftvägar.

"Finns sådan möjlighet"

"Vi vet inte om de här partiklarna som vi fann också kan röra sig in till fostret, men vår studie visar att det finns en sådan möjlighet", säger Liu.

Läs mer: De ska studera om foster påverkas av brandskum

"Å andra sidan behöver inte partiklarna hamna i barnets kropp för att ha en negativ inverkan. Om de har en effekt på moderkakan kommer det i alla fall att påverka fostret indirekt".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer