Oljeutsläppet tycks stanna till havs

2017-05-30 07:56  
Foto: TT

Kustbevakningen har fått en klarare bild av oljeutsläppet som hotar Bohuskusten.

– Det verkar som om oljan inte når land, säger kommunikatör Karin Markhede.

Utsläppsområdet inspekterades från luften under måndagseftermiddagen, och tack vare bättre väder har man nu fått en översikt. Länsar sydväst om Lysekil tillsammans med dagens saneringsarbete gör att situationen ljusnat. En del av oljan kan ha dunstat och annat har man lyckats ta upp.

– Bara i dag har kustbevakningen tillsammans med sina danska kolleger fått upp två kubikmeter olja. Totalt har man lyckats samla in upp emot 8 500 liter olja, säger Karin Markhede.

Sjöfartsverkets helikopter, Sjöräddningssällskapet och kommunal räddningstjänst har deltagit i arbetet. Skulle någon olja ändå nå land är det sträckan mellan Grundsund och Lysekil som ligger i riskzonen. Men eftersom det inte rör sig om ett sammanhängande oljebälte utan sjok med tallriksstora fläckar skulle de befarade skadorna blir begränsade.

Oljeutsläppet inträffade natten mot lördagen på danskt vatten i samband med en bunkring av ett handelsfartyg. Oljan spred sig sedan till svenskt vatten, där svenska och danska enheter tillsammans arbetat med att plocka upp den sedan tidigt i söndags.

Mer om: Oljespill

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer