Ökad användning av biodrivmedel bakom minskning av koldioxidutsläpp

2020-02-25 07:41  
Regeringen annullerar utsläppsrätter som motsvarar en större mängd koldioxid än alla bilar och lätta lastbilar släpper ut per år i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT

Koldioxidutsläppen från trafiken på vägarna minskade med 2 procent under förra året, jämfört med 2018.

Trafiken var i princip oförändrad och det är det ökade antalet energieffektiva bilar och användandet av biodrivmedel som ligger bakom minskningen, skriver Transportstyrelsen och Trafikverket i ett pressmeddelande.

Under fjolåret fördubblades antalet eldrivna personbilar jämfört med 2018 och andelen biodrivmedel ökade under året från 22 till 23 procent.

Läs mer: Så beräknas hybridbilarnas utsläpp

”Det är glädjande att bilarna blev effektivare och att andelen biodrivmedel ökade, men kanske framför allt att vägtrafiken inte ökade under förra året. Då blir det lättare att öka tempot och nå målen. För att nå transportsektorns klimatmål till 2030 krävs en minskning av växthusgaserna med cirka 8 procent per år”, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer