MILJÖ

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och regeringen väcker frågor hos OECD för sin klimatpolitik.

OECD sågar Sveriges klimatpolitik i ny rapport

OECD riktar hård kritik mot regeringens klimatpolitik. Det finns en risk att Sverige inte klarar utsläppsmålen, slår organisationen fast efter en granskning.

Publicerad Senast uppdaterad

Sveriges klimatpolitik har gått från att vara ledande till att nu ifrågasättas av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

I en rapport som har granskat det senaste decenniets klimatpolitik i Sverige lyfts en oro om Sverige kommer klara de utsläppsmål som satts upp både av EU och nationellt.

Skarp kritik riktas mot politiska beslut om sänkningen av bränsleskatten och den minskade inblandningen av biodrivmedel. Dessa minskar transportsektorns drivkraft att sänka sina utsläpp enligt OECD.

Tio år sen sist

Det var tio år sedan den senaste granskningen kom och uppmaningen till Sverige nu är att byta spår och i stället höja skatten på fossila drivmedel för att avskräcka från användning av fossildrivna fordon.

Historiskt har Sveriges klimatpolitik varit ledande anser OECD men detta har förändrats de senaste åren och nu krävs förändringar.

Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) anser att Sverige har bevisat att man kan minska utsläppen med en tredjedel, samtidigt som vi fördubblat ekonomin. Hon säger att koldioxidskatt och EU:s utsläppshandel är effektiva för att få ner utsläppen.

– Men försöken att få ner utsläppen får inte hota tillväxten, eller att man tvingar industrier att lämna Sverige så att vi måste importera produkterna som släpper ut växthusgaser från utomlands, säger hon i samband med att hon tar emot rapporten.

FAKTA

OECD-rapport

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, gör löpande ”Environmental Performance Reviews”, där de granskar medlemsländernas klimat- och miljöpolitik.

Sverige har tidigare granskats 1996, 2004 och 2014.

Bråttom för biologisk mångfald

Andra områden som granskats är arbetet med att bevara biologisk mångfald. Det görs enligt rapporten för lite för att stoppa förlusten av biologisk mångfald.. Handlingsplanen med åtgärder behöver uppdateras för att svara upp till Sveriges internationella åtaganden.

Sverige är inte heller nära att nå målet om att skydda 30 procent av land och hav till 2030, vilket är en del av det globala avtalet för biologisk mångfald och EU:s mål för biologisk mångfald.

– Det finns ingen tid att förlora, kommenterar Pourmokhtari om åtgärderna för att skydda biologisk mångfald.

– Vi måste hitta rätt skogsområden och skydda dem, säger hon och tillägger att man är beroende av privata skogsägare i den processen.

OECD uppmanar vidare Sverige att lyssna mer till det samiska folket i beslut som rör dem. Sammanlagt har OECD 28 tagit fram 28 rekommendationer som ska leda Sverige till en bättre klimatpolitik.

FAKTA

28 rekommendationer

OECD har ett antal rekommendationer till Sverige. Detta är ett urval:

Uppdatera handlingsplanen för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till år 2030.

Säkra förutsägbar och stabil finansiering för att säkra biologisk mångfald och utveckla ekosystemtjänster.

Utvärdera skatter på bränsle och andra incitament för transportsektorn.

Höja energiskatten på diesel.

Påskynda elektrifieringen av transportsektorn genom att exempelvis bygga ut laddinfrastruktur i glesbefolkade områden

Försäkra att det samiska folket involveras i beslut som påverkar dem och verksamheter som rennäring.