Nytt forskargrepp om insekter och klimat

2020-01-23 09:27  
Foto: Felipe Dana

Hur tacklar insekterna klimatförändringarna? Den frågan är central för ett nytt svensktyskt forskningscenter som invigs i Alnarp i Skåne på måndag.

Bakom står tyska Max Planck-sällskapet, Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Tillsammans satsar de 75 miljoner kronor under en femårsperiod för att svenska och tyska spetsforskare på området ska kunna dra nytta av varandras kunskap, utrustning och nätverk.

Satsningen går under namnet Max Planck center – next generation insect chemical ecology (NGICE).

Bakgrunden är den växande mänskliga påverkan på insekterna, som i sin tur får effekter som till exempel insektsburna sjukdomar i nya områden och tilltagande angrepp av granbarkborre i skogen.

”Med nytt klimat ser vi helt nya utmaningar vad gäller skadeinsekter som barkborrar och myggor. Inom det nya forskningssamarbetet vill vi förstå förändringarnas bakgrund”, säger Bill S Hansson vid Max Planck-institutet i ett pressmeddelande.

Mer om: Myggor Insekter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer