Nya samarbeten om grön teknik

2016-12-06 06:00  
Nya möjligheter för grön teknik diskuterades under internationella klimatmötet i Marrakech i november. Foto: Alamy

I Arktis smälter isen och i USA ger Donald Trump motstridiga besked om sin inställning till klimatfrågor. Men under det internationella klimatmötet i Marrakech i november fortsatte arbetet i konstruktiv ton, efter genombrottet med Paris-avtalet förra året.

– För de förhandlare som var på plats var fokus här och nu, men självklart diskuterades Donald Trump i korridorerna, säger Johanna Lissinger Peitz, Sveriges chefsförhandlare i klimatförhandlingarna.

Även om årets klimatmöte var långt ifrån förra årets historiska avtal är det en viktig tid nu, menar Johanna Lissinger Peitz.

– Det är en tvåårsperiod nu där vi bestämmer hur vi ska förverkliga Parisavtalet.

I Parisavtalet är målen förknippade med en stor omställning av energi i hela världen, men också med att ny teknik och metoder ska kunna lagra och binda koldioxid. Alla länder har gjort åtaganden om att minska sina utsläpp – inte bara i-länderna.

Under Kyotoprotokollet, som sträcker sig till 2020, finns flera mekanismer för att främja teknikprojekt mellan i-länder och u-länder. Inom ramen för CDM (clean development mechanism) och JI (joint implementation) har Sverige och svenska företag bidragit till tekniköverföring och till utsläppsminskningar i andra länder som Sverige sedan har kunnat tillgodoräkna sig.

Läs mer:

Läs mer: Grön teknik skördar i brittiska vatten

I Parisavtalet saknas de mekanismerna, men förhandlingar pågår om formerna för andra typer av internationella projekt.

– De viktigaste länderna nu är Kina och Indien, de har stora utsläpp och det sker stora investeringar där. Det är viktigt att de inte låser in kolkraft i stora investeringar, nu när det är så bråttom, säger Michael Rantil, Energimyndigheten.

En fråga är hur utsläppsminskningar ska mätas och beräknas.

– Exakt vad som kommer att räknas under Parisavtalet vet vi inte än. Men det viktiga är vad som är bra för klimatet, det är något som ska märkas i atmosfären, säger Ulrika Raab, Energimyndigheten.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer