Nya krav från EU – européer måste återvinna mer

2018-04-19 08:44  
EU vill att européer ska sopsortera mer. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Går beslutet igenom måste alla hushåll och företag snart återvinna minst 55 procent av sitt avfall.

EU arbetar för att blir en grönare ekonomi. Som ett led i detta har Europaparlamentet på onsdagen röstat för förslaget att både hushåll och företag ska återvinna minst 55 procent av sitt kommunala avfall år 2025, rapporterar Euractiv. Därefter kommer kravet att skärpas med ytterligare en procent fram till år 2035, då nivån ska ligga på 65 procent.

Euractiv uppger att EU producerade 2,5 miljarder ton avfall år 2014, varav en tredjedel kom från byggsektorn och ungefär en tiondel från hushållskonsumtion.

Generellt sett återvinner vi allt mer, men skillnaderna mellan EU-länderna är stora. I Tyskland återvinns 66 procent av allt avfall, men bara 8 procent av allt avfall i Malta återvinns. Malta är också det land som skickar majoriteten av sitt skräp till soptippar. Sverige hör till de länder som nästan inte skickar något avfall alls till deponier, enligt Euractiv.

EU vill minska matsvinn

Förslaget om skärpta återvinningskrav innebär också att 65 procent av allt förpackningsmaterial ska återanvändas från år 2025, och att städer får skicka maximalt 10 procent av sitt avfall till deponier från år 2035.

EU vill även minska matsvinnet, med 30 procent till år 2025 och med 50 procent till år 2030.

För att beslutet om skärpta krav på återvinning inom EU ska gå igenom behöver europeiska rådet ge sitt slutgiltiga godkännande.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer