Nya betongen använder skräp istället för cement

2018-07-13 13:29  
Foto: Kjell-Arne Larsson / IBL Bildbyrå

Betong är världens vanligaste byggmaterial, men det är långt från miljövänligt. Nu har dock forskare utvecklat en ny form där man tar tillvara på en miljöfarlig restprodukt.

Ett nödvändigt ont, så skulle man kunna beskriva betong. Materialet är snudd på ett måste vid större byggen – men miljöpåverkan vid tillverkningen av cement är enorm. Enligt beräkningar står bara produktionen av cement fem procent av alla växthusgasutsläpp i världen.

Men nu ska det bli ändring på det då forskare vid Washington State University utvecklat en ny produktionsmetod. En av grundstenarna i denna är att använda restprodukten flygaska.

Flygaska är det som avskiljs vid rökgasrening och den kan innehålla en stor del av de gifter och tungmetaller som bränslet innehåll före- samt de ämnen som kan ha bildats under förbränning. Därför har den flygaska som används för betongtillverkning reglerats i en harmoniserad standard.

Läs mer: LTU har fått betong att självläka – utan tillsatser

Kraven är bland annat att aska som kommer från förbränning av kommunalt och industriellt avfall inte får användas. Den flygaska som får användas måste komma från kolpulvereldade kraft- och värmeverk.

Det tillsammans med att det fortfarande krävs mycket värme i tillverkningen har gjort att försöken med att använda flygaska som mer än tillsatsmaterial i betong varit begränsade – och enligt amerikanska transportdepartementet, som bidragit till Washingtonforskarnas studie, hamnar det mesta av flygaskan på olika deponier.

Något det nya tillvägagångsättet ska ändra på

– Vår produktionsmetod kräver inte upphettning eller användning av någon cement, säger Gang Xu i ett uttalande på universitetets hemsida.

Forskarna använde sig av nanomaterialet grafenoxid för att manipulera reaktionen mellan flygaskan och vatten – och fick på så sätt fram en stark, cementlik blandning. Grafenoxiden arrangerade atomer och molekyler i en lösning av flygaska, natriumsilikat och kalciumoxid. Processen resulterar i ett oorganiskt polymernätverk som är starkare än hydratiserad cement.

– För att utveckla byggindustrin på ett hållbart sätt måste vi använda oss av nedifrån och upp-kapaciteten av nanomaterial, säger professor Xianming Shi som leder forskningen.

Läs mer: Norge vill utvinna metaller från flygaska

Vidare designade forskarna sin produkt till att vara vattengenomtränglig, något för att kunna användas i applikationer där man vill att regn ska kunna bidra till att grundvattennivån, samt för att minska översvämningsrisker.

Det nya materialet har testats på universitetsområdet med olika belastning och temperatur. Tekniken har patenterats och förhoppningarna är att man ska kunna kommersialisera det.

– Efter ytterligare tester, skulle vi gärna få upp några byggnader med den här betongen som bevis för konceptet, säger Xu.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer