Ny analys: Gifthalterna höga ute i Östersjön

2016-07-07 10:33  
Foto: Alamy

Havsbottnen långt ute i Östersjön innehåller fortsatt höga halter av gamla miljögifter som DDT, visar nya analyser gjorda av Statens geologiska undersökning, SGU.

Undersökningarna visar också att miljögiftshalterna är höga även i de nyare, översta bottenlagren, rapporterar Sverige Radios Vetenskapsradion.

Insamlingen av bottenprover har gjorts även 2003, 2008 och 2014. Halterna av DDT har legat högt sedan början av 2000-talet och gällande det gamla växtskyddsmedlet hexaklorbensen syns en ökning. Samtidigt är mätningarna för få för att kunna säkerställa om halterna verkligen ökar eller minskar.

Läs mer:

Läs mer: Övervakningen missar nya giftiga kemikalier

Men det kan finnas anledning att undersöka om det finns okända utsläppskällor, säger miljökemisten Sarah Josefsson på SGU till Vetenskapsradion:

– Kanske har man inte kommit åt alla processer i industrin som kan orsaka de här föroreningarna. Sedan kan det också finnas utsläpp som har funnits tidigare och som har hamnat på land eller i sediment, och som nu ligger och läcker ut.

Läs mer:

Läs mer: Mer mikroplast i sjöar än i havet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer