Nu rustar Karlskrona för meterhöjda havsnivåer

2019-11-11 08:00  
Karlskrona kommun arbetar med en klimatanpassningsplan för att hantera stigande havsnivåer i framtiden. Arkivbild. Foto: John Wildgoose/Caia Image/TT

2 000 fastigheter i Karlskrona kommer att drabbas av översvämning inom 80 år, rapporterar P4 Blekinge.

Enligt SMHI:s rapport för Blekinge kommer medeltemperaturen stiga med fyra grader fram till år 2100 vilket innebär högre havsnivåer och att vattnet tillfälligt kan stiga upp till tre meter i Karlskrona.

Nu arbetar kommunen på en klimatanpassningsplan med ett 20-tal åtgärder för att i framtiden kunna hantera havsnivåerna. Enligt Kenneth Johansson, ansvarig för klimatanpassningsplanen, förbereder man sig för 1,5 meters vattenstigning.

– Vi kan inte börja investera för det som händer om 80 år. I stället börjar vi med en och en halv meter och sedan får man anpassa sig efter framtiden, säger han till P4 Blekinge.

Läs mer: Världens kuster lägre än vad forskarna trott

1 700 bostäder, 100 industrier och 200 samhällsfunktioner riskerar att drabbas av en tillfällig vattenstigning, som tros kunna pågå i några timmar innan vattnet drar sig tillbaka.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer