Nu är jordens resurser slut för i år

2019-07-29 10:44  
Bild över Kalifornien tagen från ISS, internationella rymdstationen. Foto: NASA

Från och med nu lever vi över våra tillgångar. I alla fall utifrån en årsbudget för jordens förnybara resurser.

I dag, den 29 juli, inträffar Overshoot Day, enligt organisationen Global Footprint Network, som räknar fram hur länge resurserna räcker varje år, utifrån en budget för jordens förnybara resurser.

I år inträffar detta tidigare än förra året. Världen förbrukar resurser som om det fanns 1,7 jordklot att leva av. I Sverige förbrukar vi ännu mer, vi lever vi som om vi hade hela fyra jordklot till vårt förfogande, enligt Världsnaturfonden WWF.

Överkonsumtionen leder till brist på vatten, minskad biologisk mångfald, klimatförändringar, jorderosion och avskogning, enligt WWF.

Läs mer: Nasa-chef: Klimatförändringarna handlar inte om tro utan fakta

”I Sverige har vi minskat våra inhemska utsläpp. Men vår konsumtion av exempelvis kött och flygresor i proportion till vår storlek ger ett stort fotavtryck. För att minska de konsumtionsbaserade utsläppen krävs livsstilsförändringar. För att få till stora förändringar måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras”, skriver Lovisa Hagberg på WWF i ett pressmeddelande.

”Exempelvis är minskat flygande på individnivå ett viktigt steg för att få ned utsläppen, men dessa ansträngningar får ingen effekt om vi samtidigt satsar på utbyggnad av flygplatser i stället för järnvägen”, fortsätter hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer