Nobelpristagaren: Det är för dyrt att stoppa uppvärmningen av klimatet

2018-12-04 12:03  

”Att hålla uppvärmningen nere på 1,5 grader skulle innebära en mycket allvarlig nedgång i världsekonomin” säger årets ekonomipristagare William Nordhaus.

Årets Nobelpristagare i ekonomi, William Nordhaus, anses vara kontroversiell. Hans senaste beräkning lär inte förändra den uppfattningen.

Nordhaus har enligt Vetenskapsradion helt sonika pytsat in målet från FN:s klimatpanel om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grad i sin egen beräkningsmodell. Hans slutsats: Det blir för dyrt.

Att satsa på att nå målet som FN har satt upp skulle ge en allvarlig nedgång i världsekonomin, anser han. Allt handlar om att kostnaderna och nyttan av att begränsa uppvärmningen ska vägas samman för att hitta punkten där nyttan uppväger kostnaderna.

– Då landar man på 3 eller 3,5 grads uppvärmning, säger han, enligt Vetenskapsradion.

Kritiserat val av Nobelpristagare

Kritiken mot valet av William Nordhaus som Nobelpristagare har varit hård och lär inte minska i styrka med den här beräkningen. Bland annat kritiserar ekonomhistorikern Jonatan Metzger, docent i urbana och regionala studier vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, beräkningen av klimatvinst kontra världsekonomi. Det går helt enkelt inte att dra den här typen av slutsatser, menar han.

I oktober släppte FN:s klimatpanel ytterligare en rapport som visar på det akuta behovet att hålla nere den globala uppvärmningen.

Läs mer: FN:s klimatmål nära omöjligt att nå

Skillnaden mellan en temperaturhöjning på 1,5 och 2 grader är väsentlig, visar rapporten. Som exempel nämns att 70-90 procent av korallreven i varma vatten försvinner vid en ökning på 1,5 grader, jämfört med över 99 procent vid 2 grader. För storleken på landarealer där ekosystemen ändras handlar det om 7 eller 13 procents ökning.

– Skillnaden berör också ytterligare hundratals miljoner människor som blir utsatta för klimatrisker, fattigdom och värmeböljor, sade Markku Rummukainen, klimatrådgivare vid SMHI och professor i klimatologi vid Lunds universitet i en kommentar till rapporten.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer