Naturskövlingen på jorden dämpas

2016-08-25 07:03  
Foto: Pixabay

Naturskövlingen på jorden fortsätter, men i minskande takt.

Enligt en ny studie växte det mänskliga fotavtrycket med 9 procent mellan 1993 och 2009 – men det kunde ha varit långt mer med tanke på att befolkningen samtidigt växte med 23 procent.

Under samma period växte den globala ekonomin med 153 procent.

Det tycks med andra ord som om vi människor inte längre är lika destruktiva som tidigare. Vi har blivit effektivare, relativt sett, på att producera mat och utvinna resurser från naturen utan att samtidigt ödelägga densamma.

Å andra sidan, påpekar forskarna, ska vi inte slå oss för bröstet. I studien, som publiceras i Nature Communications, konstateras att det inte finns så många platser kvar som ännu är opåverkade av människan.

Sådana områden täcker i dagsläget ungefär en fjärdedel av jordens yta utanför Antarktis.

Med opåverkade menas att de saknar stadsbebyggelse, stora befolkningskoncentrationer, jordbruk, skogsbruk, järnvägar och asfalterade vägar. Platser av det slaget finns nu bara kvar i delar av Amazonas och Centralafrika, Sibirien och Kanada, samt i inre delen av Australien, Tibet och Gobiöknen.

Resten av jordens landyta, cirka 75 procent, är utsatt för mer eller mindre hårt tryck från mänskligheten. Värst är läget i Västafrika, Nordafrika, Mellanöstern, östra Brasilien och delar av södra Asien. I samtliga av dessa regioner har läget försämrats kraftigt sedan 1992. Skogsskövlingen har accelererat också på Nya Guinea.

Men det finns också platser där situationen förbättrats. Hit hör delar av Nordamerika – framför allt västra Kanada – Sibirien, Australien och sydöstra Afrika.

Allra mest har läget för naturen ljusnat i Västeuropa, men då ska man komma ihåg att detta är från en mycket låg nivå. Västeuropa var det område på jorden som först såg massiv naturskövling och det är en lång väg att gå innan vårt fotavtryck kan avlägsnas. Fast exemplet visar också att naturen alltid kan återhämta sig, bara den ges chansen.

Mer om: Miljö Skog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer