”Någon måste hosta upp en miljard”

2017-03-14 14:06  
Sekab i Örnsköldsvik.

Sverige har teknikerna för att producera både bränslen och plaster av skogsrester. Men det behövs en stor ekonomisk insats för att skala upp, enligt etanolproducenten Sekab.

Allt från biodrivmedel till bioplaster kan tillverkas i Sverige, med rester från skogs- och jordbruk som råvaror. Men det krävs en stor ekonomisk satsning för att få igång produktion i full skala, anser Ylwa Alwarsdotter, strategisk marknadsutvecklare på Sekab i Örnsköldsvik.

”För det krävs helt krasst att någon hostar upp en miljard för att bygga en fabrik” skriver hon i ett blogginlägg som publicerades på tisdagsmorgonen.

På tisdagen startar också konferensen Bioekonomiriksdagen, som arrangeras för första gången, på Sekabs hemmaplan i Örnsköldsvik. På plats finns bland andra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och aktörer från skogsnäringen.

– Jag hoppas att vi ska hitta en väg framåt, tillsammans. Alla vill ha en uppskalning, men ingen vet hur det ska gå till, säger Ylwa Alwarsdotter.

Ylwa Alwarsdotter, Sekab. Foto: Håkan Nordström

– Sverige är i en situation där vi har en fin råvarubas, vi har teknikerna och det finns anläggningar. Men vi måste ta ett kliv framåt från demonstrationsanläggningarna.

Läs mer:

Läs mer: Grönt svenskt bränsle blir färdigt om tio år

Sekab bedriver produktion och forskning på demonstrationsanläggningen i Domsjö i Örnsköldsvik. Förutom etanol pågår pilotförsök kring produktion av socker från skogsråvara, som sedan kan förädlas till andra produkter. Det finns också projekt som rör bioflygbränsle och biobensin.

– Vår demonstrationsanläggning invigdes för 13 år sedan. Vi har haft stöd, och tekniken är färdig. Men vi kan inte skala upp det själva.

På andra håll i landet pågår parallella arbeten med att finslipa tekniker och processer för att omvandla skogsråvara till produkter som kan ersätta fossila bränslen och plaster. Ylwa Alwarsdotter på Sekab efterlyser ett statligt engagemang liknande det i Finland, där staten har pekat ut ett antal anläggningar och tekniker som man satsar på, och finansierar med 30 till 40 procent av kostnaden.

– Då kan även andra finansiärer, som riskkapitalister, bli intresserade. Men det behövs en statlig insats på någon nivå, säger Ylwa Alwarsdotter.

Anna Orring

Mer om: Sekab

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer