Mysteriet bakom "världens äckligaste vulkan" löst

2017-10-20 13:09  

Den har pumpat ut lera i över elva år. Nu tror sig forskare ha kommit fram till varför vulkanen ens uppstod.

2006 fick vad många anser vara världens äckligaste vulkan ett utbrott.

Vulkanen på den indonesiska ön Java fick namnet Lusi – och den är speciell. Istället för lava väller svavelhaltig lera ut. Elva år har gått och utbrottet pågår fortfarande. Leran som har forsat ut täcker i dag en yta som är dubbelt så stor som Central park i New York.

Nu har en forskargrupp ledd av Oslos universitet löst gåtan kring hur den här sunkvulkanen Lusi en gång bildades, skriver Journal of Geophysical Research.

Trots att det inte är en vanlig vulkan så verkar det som att den drivs av en magmakammare som gömmer sig i närheten.

Läs mer:

Läs mer: Solexplosion hotar jorden

Enligt forskarna så har magman fått de organiskt rika sedimentlagren som ligger ovanför den att koka. Vilket har genererat stora mängder gas som fastnat under jordytan.

Eftersom trycket blev så pass stort så tror man att själva utbrottet till slut triggades av ett jordskalv i närheten.

Utbrottet var inget vanligt vulkanutbrott. Istället för lava tvingades kokande lera upp till ytan.

När Lusi nådde sin topp vällde 180 000 kubikmeter slam per dag och 60 000 människor har tvingats överge sina hem.

Eftersom värmekällan är konstant så innebär det att substansen "bakas" kontinuerligt, det betyder att det kommer fortsätta att strömma ut lera även framöver.

Trycket är inte lika högt i dag, likväl forsar lera ut i en hastighet som kan jämföras med att fylla 32 medelstora olympiska pooler per dag, enligt rapporten.

Forskarna är inte helt eniga om var Lusi är för något. Lervulkaner brukar tömmas på samma sätt som en tandkrämstub. Alltså inte så explosionsartat som den här.

Forskargruppen anser att Lusi mer kan ses som en hybrid mellan en vanlig vulkan och en lervulkan. Men också att Lusi möjligen kan vara nära besläktad med en gejser – bara mindre majestätisk och lite mer motbjudande.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer