Muterat enzym kan bryta ner plast snabbare

2018-04-17 12:30  
Pnas-studien "Characterization and Engineering of a Plastic-Degrading Aromatic Polyesterase" handlar om hur en mutation av ett naturligt förekommande plastätande enzym kan bryta ner plasten snabbare. Foto: Dennis Schroeder/NREL

Det kan ta flera hundra år för naturen att bryta ner petflaskor, men ett nytt muterat plastätande enzym kan påskynda processen.

Det naturligt förekommande Ideonella sakaiensis 201-F6 upptäcktes för första gången i ett japanskt sopberg. Denna bakterie ska enligt en studie publicerad i Science 2016, ha utvecklats just för att kunna bryta ner plast.

En forskargrupp från University of Portsmouth och den amerikanska energimyndighetens National Renewable Energy Laboratory var egentligen ute efter att studera de enzymer som bakterien producerar när de av misstag tog fram en muterad enzym. Den visade sig vara ännu bättre än de naturliga på att bryta ner plast.

Enzymet som kallas Petase ska kunna påbörja nedbrytningsprocessen av petplast på några dagar.

Läs mer: Bakterie som äter pet-flaskor hittades på soptipp

”Även om denna förbättring är blygsam tyder denna oväntade upptäckt på att det finns utrymme för vidare förbättringar av dessa enzymer, vilket gör att vi närmar oss en återvinningslösning för det ständigt växande plastberget”, säger en av forskarna bakom upptäckten, professor John McGeehan vid University of Portsmouth, i en kommentar.

Det muterade enzymet ska kunna bryta ner både petflaskor och pefplast, ett biobaserat substitut till pet. Forskarna hoppas nu kunna förbättra enzymet ytterligare för att snabba på nedbrytningsprocessen ännu mer.

”Vi kan alla spela en viktig roll när det gäller att hantera plastproblemet, men forskarvärlden som ursprungligen tillverkade detta 'supermaterial' måste nu använda all tillgänglig teknik för att utveckla riktiga lösningar”, säger John McGeehan .

Studien ”Characterization and Engineering of a Plastic-Degrading Aromatic Polyesterase” publiceras i veckan Proceedings of the National Academy of Sciences, Pnas.

Ania Obminska

Mer om: Plast Pet-plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer