Mp vill utreda klimatkostnader

2018-07-20 14:37  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Miljöpartiets språkrör skriver på DN Debatt att Sverige behöver en nationell utredning av klimatförändringarnas ekonomiska konsekvenser.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin skriver på DN Debatt att Sverige behöver en nationell utredning av klimatförändringarnas ekonomiska konsekvenser, en ny så kallad Sternrapport. De menar att den senaste tidens hetta ger en försmak av vad ett varmare klimat kan innebära för världen.

Språkrören skriver att "extrema väderhändelser kommer att innebära enorma ekonomiska kostnader om vi inte hanterar situationen" och hänvisar till den rapport som den brittiske ekonomen Richard Stern tog fram 2006. Stern konstaterade då att det lönar sig med tidiga investeringar i klimatförebyggande åtgärder.

Läs mer: Miljöpartiet vill förbjuda bensin- och dieselbilar i Stockholms innerstad

Läs mer: ”Grön politik gör skillnad för svensk ekonomi”

Lövin och Fridolin menar att det är mer lönsamt att investera i att minska utsläppen än att ta de kostnader som ett varmare klimat orsakar. Som exempel nämner de att man redan nu kan förutspå brist på vissa svenska livsmedel i höst och högre livsmedelspriser som en följd av det. De påpekar också att årets torka kan leda till stora inkomstbortfall för landets bönder.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt