Motorseglare studerar Östersjöns virvlar

2016-06-17 12:08  

Ett motorassisterat segelflygplan och ett luftskepp inleder på lördag studier av stora virvlar i Östersjön i projektet Havens urverk.

Virvlar från några hundra meter upp till tiotals kilometer i haven bedöms ha stor betydelse för transporten av mineral som silikat, kväve och fosfor från bottenskikten upp till plankton i ytskikten. En process som har betydelse för upptaget av koldioxid.

Men exakt hur de kortlivade virvlarna kuggar i varandra, likt kugghjulen i ett urverk, är ännu obekant för forskarna.

Nu inleder kustforskarna vid Helmholz-Zentrum ett forskningsprogram för att från luften studera dessa virvlar i Östersjön. Fördelen med att studera Östersjön är att tidvattenpåverkan är relativt liten.

Till sin hjälp har man en motorseglare, motorassisterat segelflygplan, av typen Stemme S10-VTX från fackhögskolan för flyg- och rymdteknik i Aachen.

Mätutrustning har placerats i två behållare under vingarna. Planet manövreras av en pilot från FH Aachen, men med ombord finns en ingenjör specialiserat på mätutrustningen.

I undersökningen deltar även ett luftskepp, som stationeras på flygplatsen Berlin Schönefeld.  Motorseglaren gör sin första flygning ut över Östersjön på lördag den 18 juni. Färden går från Peenemünde på Usedom ut mot Bornholm och sedan nordost om Rügen.

Kartläggningen ska pågå i två veckor.

Håkan Abrahamson

Mer om: Havsforskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer