Minst 60 döda efter skogsbränder i Grekland

2018-07-24 13:17  
Foto: TT

Minst 60 personer har omkommit i de omfattande skogsbränder som härjar i närheten av den grekiska huvudstaden Aten.

De flesta döda har hittats i sina hem eller i bilar i strandorten Mati fyra mil öster om Aten. Strax intill en restaurang nära havet i Mati har 26 döda kroppar upptäckts.

UD har inga uppgifter om skadade svenskar.

Läs mer: Tio brandsläckningsplan som kan tukta lågorna

Över 100 människor rapporteras skadade, 16 av dem barn. Elva personer har allvarliga skador, enligt en talesperson för den grekiska regeringen, skriver AFP.

Vid en restaurang vid havet i strandorten Mati hittades 26 döda kroppar, enligt grekiska Röda Korset. De låg tätt intill varandra, svårt brända, cirka 30 meter från stranden. Några av de döda är barn och ungdomar.

– De försökte hitta en flyktväg, men tyvärr lyckades inte dessa personer och deras barn komma fram till vattnet i tid. När de såg att det inte fanns någon räddning valde de instinktivt att omfamna varandra, säger Nikos Economopoulos, Röda Korsets chef i Grekland.

Den totala dödssiffran efter bränderna ska ha stigit till fler än 60 döda, uppger Evangelos Bournous, borgmästare i den drabbade hamnstaden Rafina.

– Antalet döda stiger, det är redan fler än 60, säger han till tv-kanalen Skai enligt Reuters.

Minst 150 personer tros ha skadats, elva av dem allvarligt, enligt myndigheterna. Kustbevakningen räddade över 700 personer som tagit sig ned till stränderna för att undkomma lågorna. Ytterligare 19 överlevande plockades upp ur havet.

Inga skadade svenskar

Svenske Marcus Persson befann sig på ett hotell strax norr om Rafina under måndagen. Han och övriga gäster uppmanades att ta sig till stranden i närheten, berättar han för SVT Nyheter.

– Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun för att inte få i sig röken.

Människor som samlats på stranden plockades upp av båtar och kördes sedan med bussar till hotell i Aten.

Resebolaget Solresor hade tolv svenska turister i det branddrabbade området, rapporterar SR Ekot. Svenskarna evakuerades till hotell i centrala Aten sent på måndagskvällen.

– I nuläget finns det inga uppgifter om att svenskar skadats, säger Per Karlsson från UD:s presstjänst till TT.

UD uppmanar svenskar som är i Grekland eller på väg till Grekland att följa lokala medier och instruktioner från de lokala myndigheterna.

"Inte ens en ort"

Mati ligger nära Rafina och regionen är populär bland inhemska turister, framför allt pensionärer och barn som åker på läger.

– Mati är inte ens en ort längre. Jag såg lik, utbrända bilar. Jag är lycklig att jag lever, säger en kvinna till tv-kanalen Skai.

Många som tros befinna sig i området har inte gått att lokalisera.

Danska researrangören Bravo Tours, som under natten rapporterat tre danska turister som saknade, meddelar tidigt på morgonen att de har kommit i kontakt med dem och att de är i säkerhet, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Människor uppmanas att evakuera området, där hundratals hus har förstörts. Många har fått fly till stränder öster om Aten för att räddas med båtar.

300 brandmän

Över 300 brandmän, fem flygplan och två helikoptrar deltar i räddningsarbetet, sade Atens brandchef Achille Tzouvaras till AFP på måndagen. Även armén har kallats in för att bekämpa bränderna.

Ett lokalt nödläge har utfärdats i regionen Attika och, liksom Sverige i sommar, har Grekland vänt sig till EU för att via unionens samarbete få hjälp med att bekämpa bränderna, både från luften och på marken.

Hjälp väntas från bland annat Cypern.

Bränderna är de största i området på tio år.

De kraftiga vindarna och den höga temperaturen, uppemot 40 grader, har försvårat räddningsarbetet. Väster om huvudstaden har en av Greklands mest vältrafikerade motorvägar mellan Aten och staden Korinth stängts av. En bred rökpelare stiger mot himlen över huvudstaden och Akropolis.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer