Ministern om EU:s aktion mot plast: ”Jag saknar konkreta åtgärder”

2018-03-06 07:14  
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT, Yvonne Åsell / SvD / TT

Med en bred opinion i ryggen manar en rad EU-länder till hårdare tag mot plasten. En kravlista på åtgärder ska nu skickas till EU-kommissionen.

Bra, men otillräckligt, var omdömet från flera håll när EU:s medlemsländer för första gången diskuterade den plaststrategi som EU-kommissionen lade fram i januari.

– Allmänheten vill att EU ska agera. Många instämde i de krav som jag framförde att kommissionen nu behöver leverera konkreta åtgärder, konstaterar miljöminister Karolina Skog (MP) efter måndagens möte i Bryssel.

Kravlista mot mikroplast

I plaststrategin utlovas förslag senare i vår för att få ner användandet av engångsplast och problemet med fiskeredskap som blir kvar i havet. En rad EU-länder trycker nu på för ännu mer, exempelvis kring vilka kemikalier som ingår i plasten.

– Vi kommer att göra en samordnad kravlista inför nästa miljöministermöte, berättar Skog, som bland annat hoppas att EU kan ta i mot så kallade mikroplaster.

– Att få bort tillsatta mikroplaster från marknaden är verkligen en lågt hängande frukt. De är helt onödiga och det efterfrågas från medborgarna. Om inte annat är det en väldigt dålig signal att vi tillåter dem, säger miljöministern.

Avfallsexport

Ett annat problem är exporten av plastavfall, som i stor mängd skickas från EU till ett okänd öde i andra delar av världen.

– Vi vet för lite om det, tyvärr. Plast är klassificerat i en klass som gör att man inte behöver ansöka om tillstånd från myndigheterna för att exportera det från EU. Våra myndigheter vet väldigt lite om hur mycket som exporteras och var det hamnar, säger Skog.

Hon befarar att en hel del plast skickas till länder som inte kan ta hand om det ordentligt.

– Det är väldigt oroande och oacceptabelt. Det svar som är rimligt tycker jag är att vi bygger upp kapaciteten för återvinning i Europa, säger miljöministern i Bryssel.

Mer om: Plast EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer