Miljöfarliga solkrämer förbjuds

2018-07-03 10:20  
Det blir allt vanligare att korallrev skadas av varma havstemperaturer, enligt en ny studie. Foto: TT

Den amerikanska delstaten Hawaii förbjuder solkrämer som innehåller kemiska ämnen som tros skada korallreven, en av strandparadisets viktigaste turistattraktioner, rapporterar flera medier.

Guvernör David Ige förväntas i veckan skriva på lagen som röstades igenom av delstatens lagstiftande församling i maj, rapporterar public servicekanalen NPR. Men förbudet kommer börja gälla först 2021.

Förbudet gäller de solkrämer som innehåller oxybenzone eller oktylmetoxicinnamat, som forskning kopplat ihop med blekning och hormonstörningar som orsakar enorm skada på korallrev världen över. Ämnena finns också i andra hudvårdsprodukter och kosmetika men de ingår inte i förbudet.

Läs mer: Korallrev i Stilla havet har återhämtat sig från blekning

Runt 9 miljoner turister besöker Hawaii varje år men lagen gäller endast produkter som säljs i affärer inom delstaten och inte de som tas med utifrån, säger senator Mike Gabbard. Förhoppningen är dock att förbudet ska få besökare att tänka på hur deras hudvårdsprodukter påverkar miljön. Det finns tusentals krämer på marknaden som inte innehåller just dessa två ämnen.

Läs mer: Stora barriärrevet har lurat döden flera gånger om

Men förbudet får också kritik, bland annat eftersom över 70 procent av de solkrämer som säljs på den amerikanska marknaden innehåller något av de ämnen som nu förbjuds, och det finns en oro för att det kan minska användningen av solkrämer.

– Vi tar bort en produkt eller produkter som har visat sig över tid vara både säkra och effektiva mot att förhindra hudcancer, säger Jay Sirois, som representerar en branschorganisation för tillverkare av hälsoprodukter (CHPA).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer