Mikroplast i tandkräm förbjuds

2016-01-05 05:00  

Den amerikanska kongressen och Vita huset har enats om ett förbud mot att använda mikrometersmå plastkulor i kosmetika produkter som tandkräm och rakgel. Bakom beslutet ligger en oro över den ökande mängden plastföroreningarna i haven.

Fem biljoner plastbitar med en sammanlagd vikt på 269 000 ton flyter runt i världshaven. Det har amerikanska forskare räknat ut. All plast syns inte för blotta ögat men finns ändå.

Minst 13 000 ton utgörs av mikroplast som varje år förs ut i världshaven från land via reningsverk och dagvatten, enligt den vetenskapliga tidskriften Science.

Läs mer:

Läs mer: En plastpartikel per kubikmeter vatten i Östersjön

En känd källa är kosmetiska produkter som tandkräm och hudkrämer med en skrubbande funktion. För när tandkrämen spottas ut i handfatet och krämen sköljs av hamnar plastkulorna till slut i reningsverken, som bara klarar av att fånga upp en bråkdel. Det gäller även de plastkulor som finns i avloppsvatten från tillverkningsprocessen.

I förra veckan beslutade därför en enig kongress att bifalla lagförslaget ”Microbead-free waters act of 2015” som fastslår att de mikrometersmå plastkulorna i kosmetika ska fasas ut ur produktion och från marknaden med start nästa årsskifte. Förra måndagen undertecknades lagförslaget av president Barack Obama och blev till lag.

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Mikroplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer