Maria Wetterstrand: Jag ångrar ingenting

2019-03-06 08:40  
Regeringens särskilda utredare Maria Wetterstrand. Foto: Pontus Lundahl/TT

Visst är det olyckligt att jävsfrågan kommit upp. Men trovärdigheten i flygbränsleutredningen kommer inte att ifrågasättas, och det finns ingen anledning att ångra något, tycker Maria Wetterstrand.

Kritiken har varit hård mot Maria Wetterstrands uppdrag att leda flygbränsleutredningen, som föreslår en obligatorisk inblandning av biobränsle. Samtidigt som hon ledde utredningen satt hon i styrelsen för ett bolag som forskar på biobränsleområdet, och ägde även aktier i bolaget.

– Jag ångrar inte någonting. Jag har aviserat styrelseuppdraget öppet och tydligt, och jag har gjort utredningen som tagits emot bra och positivt, säger hon i en intervju i Sveriges Radios P1 Morgon.

Läs mer: Utredde bioflygbränse – nu anklagas Maria Wetterstrand för jäv

Hon ser inte heller någon anledning att ångra sitt innehav av aktier, eller hur och när hon berättat om det. Dessa faktorer har inte påverkat hennes arbete med själva flygbränsleutredningen, påpekar hon.

– Den viktiga frågan är om utredningens saklighet påverkats, och där är det ingen som har ifrågasatt utredningens resultat.

Maria Wetterstrand berättade för miljö- och energidepartementet om sitt styrelseuppdrag, säger hon. Men hon såg varken uppdraget eller sitt aktieinnehav som kopplat till utredningens område eftersom bolaget bara var ett utvecklingsbolag utan egentlig verksamhet.

Berättade om aktier

Först när ett beslut fattades i början av februari om att bolaget skulle utvecklas mer mot flygbränslehållet såg hon anledning att koppla ihop utredningsuppdraget med bolaget. Då började hon fundera på sina dubbla stolar.

– Då informerade jag departementet om aktierna, och jag deltog inte i beslutet. Men då var utredningen i princip klar.

Att aktiekursen i bolaget steg samma dag som utredningen presenterade sitt förslag hade inte med utredningen att göra, förklarar hon.

Det var en annan nyhet från bolaget om en produktionsanläggning som kom samma dag, strax efter det att utredningen presenterats, som fick kursen att gå i höjden, enligt Maria Wetterstrand.

– Utredningen presenterades klockan tio, och kursen steg klockan tolv.

Det var känt sedan länge att utredningen skulle föreslå inblandning av biobränsle, och detta har presenterats vid ett flertal tillfällen innan utredningen var klar, enligt Maria Wetterstrand.

”Finns många säkerhetsventiler i en utredning”

Hon förklarar att utredningen i princip hade fått en beställning på hur bränslet skulle kunna blandas ut, inte om det skulle ske.

– Det finns också många säkerhetsventiler i en utredning, dels tjänstemän som jobbar, forskare och en referensgrupp.

Maria Wetterstrand är inte förvånad över att jävsfrågan kommit upp. Det är olyckligt om trovärdigheten ifrågasätts, har MP:s språkrör Isabella Lövin sagt, och Maria Wetterstrand håller med.

Mer om: Flygbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer