Målet: Robotbi som kan pollinera om riktiga bin dör ut

2018-02-20 14:58  
Foto: Wyss Institute at Harvard University

Bipopulationen minskar i världen. Då kan så kallade Robobees, alltså robotbin, hjälpa till att pollinera blommor.

Japanska forskare har utvecklat små drönare i storlek av ett riktigt bi. Drönaren är radiostyrd och ska kunna befrukta blommor på naturligt sätt, skriver tidningen Mirror. USA har också hängt på och tar fram egna robotbin.

Robotbiet är utrustat med helikopterliknande propeller och en kropp med burrigt hår som får pollen att fastna lätt. Det är tänkt att roboten ska byggas ännu mindre och kunna flyga själv, utan att vara fjärrstyrd. Shashi Shekhar som är datavetenskapsexpert i Minnesota, USA, har framställt digitala fältkartor så att robotbina ska veta var blommorna finns.

En risk som finns är att birobotarna kan bli hackade och i stället sprida farliga kemiska ämnen.

Robotbina är tänkta som en back up-plan om bipopulationen verkligen skulle bli för liten. Shashi Shekhar berättar för tidningen att det torra klimatet i bland annat Kalifornien har gjort att många träd dött, och att insekter och djur kan stå på tur. Därför har robotbina skapats som en försäkring.

Ellinor Molin

Mer om: Bin Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer