Luftföroreningar når ny rekordnivå i Delhi

2019-10-25 13:02  
Luftföroreningar synliga i smog ovan Mumbai i Indien. Foto: Alamy

För andra gången på mindre än en månad har rekordhöga nivåer av luftföroreningar uppmätts i indiska storstaden Delhi.

Under fredagen nådde ett av de index som mäter partiklar i luften ett värde på 388, långt över 60 som anses vara godkänt. Det är den högsta noteringen i år.

Lokala myndigheter befarar nu att luftkvaliteten kommer att försämras ytterligare i samband med att den hinduiska högtiden Diwali inleds helgen. Under förra årets firande tilläts endast miljövänliga fyrverkeripjäser på anvisade platser vid vissa tider – begränsningar som inte följdes av firande Delhibor.

Läs mer: Luftföroreningar dödar 400 000 européer per år

För att undvika en upprepning det här året har stadens myndigheter på vissa platser bytt ut fyrverkerierna mot lasershower istället.

Såhär års är det dock inte bara pyroteknik som smutsar ned luften i staden. Jordbrukare i Delhis utkanter förbereder för vintersådden genom att elda på fälten, något som bidrar till luftföroreningarna i området.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer