Luftföroreningar får Taj Mahal att byta färg

2018-05-22 16:37  
Ett av världens sju underverk, det skimrande vita Taj Mahal, har börjat bli gult och grönt av luftföroreningar. Foto: TT / AP Photo / Pawan Sharma

Ett av världens sju underverk, det skimrande vita Taj Mahal, har börjat bli gult och grönt av luftföroreningar.

Mausoleet ligger invid en flod fylld med sopor och är allt som oftast höljt i smog från Agra, världens åttonde mest förorenade stad.

Dessutom kryper insekter upp ur sopfloden och deras exkrementer lämnar ytterliga fläckar på marmorfasaden, berättade en miljöadvokat för Indiens högsta domstol.

Kampanjerna för att rädda Taj Mahal från föroreningar har pågått i mer än 30 år och domstolen fördömer regeringens oförmåga att göra något för att rädda monumentet.

Taj Mahal uppfördes 1632_1643 av stormogulen Shah Jahan för hans hustru Mumtaz Mahal. Mausoleet är byggt i vit marmor med inläggningar av halvädelstenar och har förklarats som världskulturarv av Unesco.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer