Miljö

Luftföroreningar dödar 400 000 européer per år

Ny rapport visar hur många i Europa som dör i förtid på grund av luftföroreningar. Foto: Grant Falvey/Lnp/REX

Nu har European Environment Agency släppt en rapport om luftkvalitet. Byrån har bland annat beräknat hur många av Europas invånare som dör i förtid på grund av luftföroreningar.

Publicerad

Samtidigt som den generella luftkvalitén i Europa blir allt bättre så är boende i storstäder fortsatt exponerade för nivåer som överstiger Världshälsoorganisationen WHO:s rekommenderade gränsvärden för en god luftkvalitet.

I rapporten Air Quality in Europe varnar nu European Environment Agency (EAA) för att problemet kan bidra till skenande vårdkostnader. För gruppen som påverkas är stor.

EAA har sammanställt dödsfall under 2016 som inträffade i förtid på grund av luftföroreningar, och enligt miljöbyrån rör det sig om 412 000 européer i 41 länder. Av dem fanns 374 000 inom EU.

De största skadorna kommer från fina partiklar. Sju EU-länder hade koncentrationer som översteg unionens utsläppsmål, satta 2015: Italien, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Rumänien och Slovakien. Andra skadliga utsläpp är kvävedioxid och marknära ozon. Utöver transportsektorn produceras utsläppen av kraftverk, industri, jordbruk och hushåll.

Vill se Europa som den första klimatneutrala kontinenten

Dieselbilar har varit en stor faktor bakom fina partiklar, men deras partikelutsläpp har sjunkit. År 2016 dog 17 000 färre personer i förtid till följd av partiklar jämfört med föregående år. Samtidigt låg halterna under 2017 över WHO:s riktlinjer vid 69 procent av mätstationerna. De enda undantagen, länder helt utan överträdelser, var Estland, Finland och Norge. 

Men krafttag kommer från många håll. Ursula von der Leyen är tillträdande ordförande för EU-kommissionen, och hon har satt genomförandet av en European Green Deal som sin högsta prioritet. Agendan som föreslås inkluderar målsättningen att Europa ska bli den första klimatneutrala kontinenten.

Och förra veckan skrev borgmästare från 35 europeiska storstäder under ett åtagande kring att leverera ren luft till sina sammanlagt 140 miljoner invånare, i metropoler som London, Berlin, Barcelona och Lissabon.