Lövin kallas om jävmisstankarna: ”Skadar utredningen”

2019-03-07 13:09  
Isabella Lövin och Maria Wetterstrand. Foto: TT

Miljöminister Isabella Lövin (MP) kallas nu till miljö- och jordbruksutskottet med anledning av misstankarna om jäv kring utredaren Maria Wetterstrand.

– Vi vill veta hur de kan säkra utredningens oberoende, trots de frågetecken som uppstått, säger andra vice ordförande Jessica Rosencrantz (M) till TT.

Hon är kritisk till departementets hantering av utredningen.

– Allvarligt talat så borde man kanske ha valt en utredare som inte satt på dubbla stolar, för bara misstanken skadar ju ändå utredningen, säger hon.

Ordförande i utskottet, centerpartisten Kristina Yngwe, är försiktigare i sina kommentarer kring lämpligheten att utse Maria Wetterstrand.

– Jag har inga synpunkter på det. Huvudsaken för oss är att vi kommer fram i den politiska frågan och tittar på de förslag som ligger. Sen får man väl se i fall det behövs någon ytterligare granskning av förslagen.

Läs mer: Maria Wetterstrand: Jag ångrar ingenting

Det är ett enigt utskott som beslutat att bjuda in Isabella Lövin.

– Utskottet vill höra litet kring processen och hur man har tänkt när man tillsatte Maria Wetterstrand, men också bedömningen av hur det kan påverka legitimiteten, säger Kristina Yngwe.

Vice ordförande i utskottet och partikamrat till såväl Wetterstrand som Lövin är Maria Gardfjell. Hon tonar ned problemet.

– Alla partier verkar ju rörande överens om det som utredaren kommit fram till, så jag tror inte att det är några stora problem kring det. Hela utskottet är överens om att bjuda in Isabella Lövin som får beskriva det här, för jag tror att man har gjort en höna av en fjäder, säger hon.

– Om det var rätt att utse henne får väl KU och andra granska, men jag kan inte se att det här är en stor fråga över huvud taget, säger Gardfjell.

Hon kritiserar däremot Jessica Rosencrantz (M), som sitter i utskottspresidiet, för att hon inte tagit upp frågan om att kalla miljöministern innan hon gick ut i medierna med det.

Mer om: Flygbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer