Miljö

Ljusare moln ska skydda korallerna: ”100 biljoner droppar per sekund”

Testmaskinen är ungefär en tiondel så stor som en fullskalig variant är tänkt att vara. Med 200 fullskaliga maskiner kan man täcka ungefär en fjärdedel av Stora barriärrevets yta. Foto: Alejandro Tagliafico/SIMS, Southern Cross University
Den snökanonsliknande maskinen gör små, små vattendroppar som förångas. Bara saltkristallerna blir kvar och tar sig upp i atmosfären. Foto: Alejandro Tagliafico/SIMS och Southern Cross University./Handout
Död korall utanför Lizard Island på Stora barriärrevet. Foto: The Ocean Agency/XL Catlin Seaview Survey/AP/TT

Med hjälp av en vattenkanon har australiska forskare för första gången i världen testat utrustning som kan göra moln ljusare.

Publicerad

Efter massblekningen vid Stora barriärrevet utanför Australiens östkust 2016, samlades forskare för att ta fram planer för hur revet skulle kunna räddas.

– Vi tittade på olika tekniska lösningar. Det byggde på grundkonceptet att om vi kan skicka människan till månen, så borde vi kunna stoppa några koraller från att blekna vid vår egen tröskel, säger Daniel Harrison vid Southern Cross University i New South Wales, som lett studien.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här