Lite bisfenol hos mammor

2014-01-24 14:18  

Förstagångsmammor har låga halter av det hormonstörande ämnet bisfenol A.

– Resultaten tyder på att det bisfenol A vi utsätts för i vardagen snabbt försvinner ur kroppen via urinen, säger Irina Gyllenhammar, forskare vid Livsmedelsverket.

I merparten av proverna går det inte ens att hitta mätbara halter, uppger Livsmedelsverket.

Undersökningen visar också att det är lätt hänt att blodprover förorenas med bisfenol A från den utrustning som används vid provtagning och analys.

Livsmedelsverkets slutsats är att den mängd bisfenol A vi får i oss inte skadar hälsan. Det gäller alla åldersgrupper och även foster.

Blodproven i undersökningen togs tre veckor efter förlossningen och samlades in 1996_2011. Provsvaren visar att nivåerna av bisfenol A i blodet är låga och generellt är under 0,2 nanogram per milliliter.

Livsmedelsverket har i många år tagit prover på blod och bröstmjölk från förstagångsmammor för att kunna studera vilka halter som finns av olika miljögifter.

Ämnen som lagras länge i kroppen, som exempelvis dioxiner, finns ofta i högre halter hos en kvinna som inte fått barn. Men när det gäller bisfenol A visade sig inte vara någon större skillnad.

– Halterna är väldigt, väldigt låga, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Att mäta förekomsten bisfenol A är svårt, eftersom ämnet är så vanligt förekommande och risken för kontamination då blir stor. Exempelvis ville forskarna studera förekomsten hos nyfödda. Men det gick inte, för den slang som var kopplad till blodprovsnålen läckte ämnet.

Bisfenol A ingår i hårdplaster och finns i bland annat nappflaskor, konservburkar, plastburkar, plastmuggar och returflaskor.

De flesta får i sig större delen av ämnet via maten, främst konserverad mat. Men även papper som används vid utskrifter, exempelvis kvitton, kan vara en betydande källa.

Bisfenol A har i djurstudier visat sig vara hormonstörande.

TT / Ny Teknik

Mer om: Bisfenol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer