Lantbruket största miljöboven i livsmedelsproduktion

2018-06-01 08:19  
En bonde i traktor harvar en åker i Mälardalen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Den största miljöpåverkan från livsmedel sker i primärproduktionen ute på gårdarna. Det visar en global kartläggning över hur världens matproduktion påverkar vår miljö, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.

Kartläggningen, som baseras på en sammanställning av en stor mängd tidigare forskning, omfattar över 38.000 lantbruk i mer än 123 länder.

Forskarna från England och Schweiz har inte bara studerat koldioxidutsläpp utan också mark- och vattenanvändning, försurning, övergödning och livsmedlens produktionskedja i stort.

Läs mer: Svensk matproduktion hotad vid kris

Resultatet visar att det är svårt att välja ett miljömässigt bra matval då en och samma produkt kan ha väldigt olika miljöpåverkan beroende på hur produkten framställs – undantaget är dock kött.

– Oavsett vilket kött vi väljer är det aldrig så bra så att vi borde äta så mycket kött som vi gör nu. Det är det stora budskapet, tycker jag, säger Rebecka Milestad, docent i miljöstrategisk analys, till radion.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer