Miljö

Lantbruket största miljöboven i livsmedelsproduktion

Den största miljöpåverkan från livsmedel sker i primärproduktionen ute på gårdarna. Det visar en global kartläggning över hur världens matproduktion påverkar vår miljö, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.

Kartläggningen, som baseras på en sammanställning av en stor mängd tidigare forskning, omfattar över 38.000 lantbruk i mer än 123 länder.

Forskarna från England och Schweiz har inte bara studerat koldioxidutsläpp utan också mark- och vattenanvändning, försurning, övergödning och livsmedlens produktionskedja i stort.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här