Lägre reningskrav för vissa avlopp

2016-09-12 17:56  
Foto: Alamy

Nu öppnas för lägre reningskrav för vissa hushåll med enskilda avlopp. Samtidigt kvarstår upplägget med en ny avloppsavgift i Havs- och vattenmyndighetens reviderade förslag till regeringen.

Förslaget om avloppsavgift uppmärksammades stort när det kom för tre år sedan. Havs- och vattenmyndigheten, Hav, vidhåller att avgiften behövs för att snabbare komma till rätta med orenat avloppsvatten från fastigheter utan anslutning till kommunalt avlopp.

– Det räcker inte att ändra i en förordning för att öka åtgärdstakten, säger Åsa Gunnarsson, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn.

I det förslag som nu går till regeringen finns dock en annan och delvis ny ingång. Efter 2013 har Hav tagit fram ett verktyg för kartläggning av hur känsliga olika marker är för fosfor, och det öppnar för att vissa husägare inte behöver göra fullt så stora investeringar.

– Vi tror att man kan göra skilda bedömningar, och det är förmodligen färre som hamnar i den högre skyddsnivån, säger Åsa Gunnarsson.

I särskilt känsliga områden kan reningskraven tvärtom öka. Vid sidan om fosfor är det också viktigt att rena från bakterier. Enligt Hav är det fortfarande så att över 200 000 hushåll med vattentoalett saknar fungerande rening. Krav på certifiering, och opartisk kontroll vid nyinstallation av reningsanläggningar, finns också i förslaget.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Avlopp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer