Miljö

Labbodlat kött och insekter bra för planeten

Snart på en tallrik nära dig? Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bönor och insekter på menyn kan ge stora miljövinster enligt en finsk studie vid universitetet i Helsingfors som publicerats i tidskriften Nature Foods, rapporterar Vetenskapsradion.

Enligt studien skulle matens påverkan på klimat samt vatten- och markanvändning minska med över 80 procent om vi till exempel lade till bland annat insekter, svamp, svampprotein och alger som tillagas med nya metoder på menyn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här