Kraftigaste tyfonen på 25 år drabbar Japan

2018-09-04 09:45  
Arkivbild från 2004 när en kraftfull tyfon drabbade landet. Foto: AP Photo/Nishinippon Shimbun, Takuya Okabe/TT

Tyfonen Jebi, som bedöms vara den kraftigaste sedan 1993, har nått västra Japan.

Våldsamma vindar och kraftiga regn drar in över områden som redan drabbats av dödliga översvämningar i somras.

Ungefär 300.000 invånare manas att uppsöka säkrare trakter och hundratals flyg har ställts in när Jebi nu slår till mot södra och västra Japan. Landets meteorologiska myndighet varnar för jordskred, översvämningar och tornados i stora delar av västra Japan, inklusive i miljonstäderna Kyoto och Osaka.

Läs mer: Vindkraftverk störtade mot marken

Vindar på 46 meter per sekund har redan uppmätts, och som värst befarar man att Jebi kommer upp i 60 meter per sekund. Lokala japanska medier rapporterar att vindarna kan blåsa omkull vindkraftverk, kraftledningar och att traditionella trähus som finns runt om i Japan riskerar att blåsa sönder.

Förutom flyg ställs även färjor och tåg in. Höghastighetstågen Shinkansen fortsätter att gå, men med färre avgångar än vanligt.

Jebi är bara det senaste i en rad extremväder som drabbat landet på sistone. I juli dog över 70 personer, och 30|000 sökte sjukvård, i en värmebölja. Och samma månad omkom nära 200 personer på grund av kraftiga skyfall som orsakade översvämningar och jordskred.

Mer om: Japan Storm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer