Köttätandet minskar – men produktionen ökar

2019-03-05 09:30  
Foto: TT

Svenskarna äter mindre kött än på tio år, enligt nya siffror från Jordbruksverket.

Under 2018 sjönk konsumtionen för andra året i rad till 83,5 kg per person - 2,2 kg mindre än föregående år.

Denna utveckling kommer sannolikt att fortsätta, enligt Åsa Lannhardt, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

– I bland kan man se att saker som sjukdomar och finanskriser påverkat köttkonsumtionen på kort sikt. Men nu är det är flera trender som sammanfaller som gör att den antagligen kommer att fortsätta minska, säger hon till SVT Nyheter.

Samtidigt ökade produktionen av svenskt nöt-, gris- och lammkött med 3,6 till 6,5 procent. Produktionen av matfågel minskade dock med 1,5 procent.

Läs mer: Så måste vi äta för att rädda jorden

Siffrorna innebär att andelen svenskt kött och matfågel som konsumeras i Sverige steg. God efterfrågan, stabila producentpriser och ett stort intresse för närproducerad och hållbar mat framhålls som skäl.

För andra året i rad minskade även köttimporten, efter att länge ha ökat stadigt sedan Sveriges inträde i EU.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt