Koralldöd gör fiskar farligt orädda

2016-05-11 12:13  
Korallrevsfiskar har ett speciellt sätt att lära sig att känna igen hot, berättar forskare. När korallrev dör slås den mekanismen ut. Foto: Alamy

Fiskars inbyggda system för att känna igen rovfiskar slås ut när korallrev bleknar och dör, visar ny forskning. ”Det här är en livsviktig överlevnadsmekanism”, säger marinbiologen Oona Lönnstedt.

Korallrevsfiskar har ett speciellt sätt att lära sig att känna igen hot. Skadade individer släpper ut kemiska alarmsignaler genom huden – och när andra fiskar samtidigt ser eller känner lukten av ett rovdjur kopplar de signalen till det och lär sig att undvika hotet i framtiden.

– Nu har vi upptäckt att när korallen bleknas och dör så påverkar det hur fiskarna interagerar med varandra. Speciellt hur fiskarna lär sig om rovdjur, så det här är en livsviktig överlevnadsmekanism, och den förstörs av död korall, säger Oona Lönnstedt, forskare i marin biologi på Uppsala universitet.

När korallen dör och blir överväxt av alger förändras revens doftlandskap. Forskarna i Uppsala har i samarbete med kollegor på James Cook University i Australien upptäckt hur en sorts fräkenfisk (Pomacentrus amboinensis) som simmade i ett dött korallandskap inte reagerade på samma sätt på dofterna som fiskar på ett levande korallrev.

Om processen att lära sig undvika okända rovdjur försvinner hos vissa arter till följd av att korallen bryts ner och försvinner så riskerar även en stor del av artrikedomen bland korallrevsfiskar att gå förlorad, förklarar Oona Lönnstedt.

– Just nu undergår Stora barriärrevet den största massblekningen under de senaste 100 åren. Det är jätteomfattande. Över 50 procent av de norra reven har dött i år.

TT: Vad kommer det att innebära på lång sikt om det fortsätter så?

– Då kommer tyvärr barriärrevet, som är ett av de vackraste korallreven som finns kvar, att bli som i Karibien. Det kommer att bli ett algtäckt rev där det inte finns så mycket liv kvar.

Rönen presenteras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Korallrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer